Alles wat je moet weten over oosterse tapijten

Oosterse tapijten is een verzamelnaam voor tapijten die afkomstig zijn uit Iran, India, Nepal,  Afghanistan, …. Ze worden met de hand gemaakt en over de hele wereld uitgevoerd. Een kennismaking met de parels van de oosterse wereld.

We onderscheiden twee types oosterse tapijten: met de hand geweven stukken zonder pool (kelims genaamd) én de handgeweven of handgeknoopte tapijten met pool. Elk land van herkomst heeft zijn eigen manier van wol spinnen, kleuren, knopen en afwerken.

Drie manieren van kleuren van oosterse tapijten

Tapijten waarvan de wol geverfd wordt met natuurlijke materialen (aftreksels van bloemen, gemalen steen, …) bevatten een grote diversiteit aan kleuren omdat de tinten op het zicht worden vermengd. Met andere woorden: geen twee kleuren zijn gelijk, wat garant staat voor extra authenticiteit en charme. Deze tapijten zijn dan ook uniek.

Een alternatief voor deze authentieke kleuring van de wol is het gebruik van vegetale kleuren. Ook hier gebruikt men pigmenten uit de natuur, maar de ingrediënten worden wél afgewogen. Dit maakt het mogelijk om dezelfde kleur na te maken en kan het hetzelfde tapijt nog gemaakt worden.

Een volledig chemische kleuring, tot slot, is minder authentiek en dus goedkoper. Het kleuringsproces is veel eenvoudiger waarbij de kleuren veel minder leven geven.

Nomadenstammen maken plaats voor knoopateliers

In Iran worden sommige tapijten nog gemaakt door nomadenstammen. De kunst van het tapijtknopen wordt er in sommige regio’s nog van generatie op generatie doorgegeven. Toch is deze authentieke ambacht aan het verdwijnen, deels omdat de vraag in het westen slinkt, deels omdat er efficiëntere productieprocessen zijn ontwikkeld.

De meeste handgeknoopte tapijten worden vandaag in knoopateliers gemaakt. Dat zijn vaak gigantische leefgemeenschappen, zoals in India, die niet alleen werk maar ook huisvesting verschaffen. Ze beschikken vaak over een eigen scholen, dokters en zelfs een tv-station. Er wordt trouwens extra streng gecontroleerd op kinderarbeid. (Ook de leveranciers van Verco Tapijten moeten de nodige ethisch productiecertificaten kunnen voorleggen vooraleer ze tapijten mogen uitvoeren.)

Het productieproces: van wol tot tapijt in een half jaar

De productie van oosters tapijt is erg intensief, net omdat het 100 procent handwerk is. Aan een tapijt van 2 bij 3 meter wordt 4 à 6 maanden gewerkt. Voor de duidelijkheid: we hebben het dan  over het knopen van een eenvoudig tapijt zonder al te veel dessin in een mooie knoopdichtheid . Dat rechtvaardigt ook de hogere prijs.

Een oosters tapijt kopen?

Laat je goed informeren, want met zoveel verschillen in kwaliteit en design is het moeilijk kiezen. Het land van herkomst, de kwaliteit van de wol, het productieproces, …: een kennersoog is goud waard!

Ontdek het aanbod oosterse tapijten in onze toonzaal

Scroll naar boven